Er zijn een hele hoop mensen in ons land die een hond hebben. Het hebben van een hond is natuurlijk ontzettend leuk, je hebt altijd een huisdier waar je mee kunt spelen. Nu is het alleen wel zo dat je jouw hond zal moeten opvoeden. Een van de beste manieren om jouw hond goede manieren aan te leren en om zelfs trucjes aan te leren is door een trainingshalsband te gebruiken.

We zullen je in dit artikel laten zien waar je op moet letten bij het gebruik van een trainingshalsband hond. Na het lezen weet je precies wat je te wachten staat.

Gelijk door naar de feiten? Deze Trainingshalsbanden scoorden het hoogst.

Hoe werkt een trainingshalsband?

Een elektronische trainingshalsband hond op afstand is een apparaat dat de nek van een hond van elektrische stroom voorziet om hem een signaal te geven. Het is draadloos en wordt meestal geleverd met een zender die een signaal naar de trainingshalsband stuurt. Deze schok die de trainingshalsband  hond toepast is bedoeld om de hond een milde stimulans te geven, vergelijkbaar met wat je ervaart wanneer je een statische schok krijgt. Wanneer je deze schok geeft wanneer de hond ongewenst gedrag vertoont, is de schok bedoeld om de activiteit in de toekomst te ontmoedigen. Elektronische halsbanden kun je gebruiken om jouw hond te trainen, zelfs op de momenten dat ze niet jou niet kunnen zien of jouw commando’s niet kunnen horen.

  • Stap 1: De voorbereiding

Het eerste wat je moet doen is jezelf vertrouwd maken met de functies van jouw nieuwe hondentrainingshalsband en deze testen. Vervolgens breng je de halsband goed aan op je hond. Een goede pasvorm is van cruciaal belang. De trainingshalsband moet hoog in de nek bij de oren zitten en strak zitten om ervoor te zorgen dat de sondes contact maken met de huid en niet om de nek van de hond glijden. Je moet in staat zijn om twee vingers onder de trainingshalsband hond te kunnen schuiven, anders zit hij te strak.

  • Stap 2: Laat de hond wennen

Het is belangrijk dat jouw hond de correctie associeert met het commando of ongewenst gedrag en niet met de halsband. Als uw hond zich realiseert dat de correctie uit de halsband komt, wordt hij wat men “collar wise” noemt. Dit betekent dat wanneer hij de halsband draagt hij zich niet zal misdragen, maar wanneer deze eraf is zal hij doen wat hij wil. We willen allemaal graag beginnen met trainen, maar om dit te voorkomen is het belangrijk om hem de elektrische halsband enkele dagen (niet meer dan 8 uur per dag) te laten dragen voordat je hem echt gebruikt. Op die manier is hij gewend geraakt aan het gewicht en denkt dat het gewoon een halsband is die hij normaal ook om heeft.

  • Stap 3: Test de sterkte uit

Het is een goed idee om te beginnen met de “Tapping”-methode met zeer lage statische stimulatie. Om het initiële trainingsniveau in te stellen, moet je eerst de laagste stimulatie bepalen die duidelijk de aandacht van jouw hond zal trekken. Om dit te doen begin je met de stimulatie op nul op de afstandsbediening, plaats je de halsband goed in de nek van jouw hond en laat je jouw hond het trainingsgebied verkennen. Als hij eenmaal is ingeschakeld en niet meer op jou gericht is, begint je op de stimulatieknop te tikken terwijl je het niveau heel langzaam verhoogt. Op een gegeven moment zal jouw hond reageren door zijn hoofd schuin te houden of door zijn oren omhoog te doen, dit is een signaal dat hij iets voelde. Dit is het niveau waarop je begint met trainen. Als uw hond blaft of springt, is het niveau te hoog. Elke hond is individueel en uniek. Sommigen zijn gevoeliger dan anderen, sommigen leren langzamer of sneller dan anderen. Houdt hier echt rekening mee bij het gebruik van een halsband.

Het stoppen van ongewenst gedrag

Voor dit type training wil je de schok kort en vrij zwak instellen. Je laat jouw hond door het gebied lopen en wacht totdat hij ongewenst gedrag vertoond, bijvoorbeeld wanneer hij aan het afval gaat zitten eten. Op het moment dat uw hond zich met dit gedrag bezighoudt, begin je door op de knop te tikken. Dit zal een vervelende impuls naar de nek van uw hond sturen die hij zal associëren met het gedrag. Als uw hond niet reageert, blijf dan verder tikken en verhoog het niveau tot hij stopt. Timing is van cruciaal belang, het is van belang dat je jouw hond op heterdaad betrapt. Al snel zal jouw hond leren dat het eten van afval niet meer zo leuk is als hij dacht.

Het aanleren van goed gedrag met de trainingshalsband

Elektrische halsbanden worden nooit gebruikt om commando’s te leren, zoals de basis commando’s voor gehoorzaamheid: zitten, blijven, zitten, zitten en komen. Echter, als jouw hond de commando’s kent, maar niet consequent reageert, of langzamer of minder precies is dan je zou willen, kan een halsband helpen om de de vaardigheden van jouw hond aan te scherpen.

Bij het verbeteren van een geleerd commando, gebruik je precies de tegenovergestelde techniek als voor het stoppen van ongewenst gedrag: met de ene techniek voeg je stimulatie toe, met de andere techniek trek je stimulatie af.

Je geeft jouw hond een commando en hij krijgt stimulatie totdat hij het commando opvolgt. Hoe eerder hij gehoorzaamt, hoe eerder het onaangename gevoel stopt. Wanneer jouw hond erachter komt dat hij de vervelende schok kan voorkomen door het commando te volgen, gaat er een lampje bij hem branden. Zodra hij dit de eerste keer leert, zullen alle andere commando’s gemakkelijker zijn.

Stel bijvoorbeeld dat je jouw hond hebt geleerd om te komen wanneer hij wordt geroepen, maar na verloop van tijd is hij inconsequent of traag geworden met het reageren. Je kunt met hem communiceren via de halsband om er zo voor te zorgen dat hij wel weer reageert. Zet de elektrische halsband op de basis  mode en op het initiële stimulatieniveau. Test het een keer uit. Plaats nu de halsband op jouw hond, samen met zijn gewone halsband en een lange riem. Laat hem een beetje rondlopen op het trainingsveld. Geef hem dan het commando “kom” (of “hier” of welk woord dan ook) en tik tegelijkertijd op de continue knop en trek aan de riem. Zodra jouw hond naar u toe beweegt, stop met tikken en stop met trekken. Beloon je hond wanneer je stopt met tikken. Als hij stopt voordat hij jou bereikt of zich afwendt, begin dan opnieuw te tikken, herhaal het commando en trek aan de lijn. Stop met tikken zodra hij weer naar je toe begint te komen. Wanneer hij bij jou aankomt, beloon hem en laat hem los.

Voor en nadelen van een trainingshalsband voor de hond

Nu je weet waar je op moet letten bij het gebruiken van een trainingshalsband voor jouw hond is het van belang om even stil te staan bij de voordelen en nadelen van een dergelijke halsband. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de meest voorkomende voordelen voor jou op een rijtje te zetten:

  • Voordeel 1: Afstelbare intensiteit

De meeste moderne trainingshalsbanden geven je de flexibiliteit om een schokniveau in te stellen. Dit kan geruststellend zijn voor mensen die niet weten of ze er wel een willen gebruiken. Andere trainingsbanden voor honden die een ongevaarlijke maar stinkende stoot in de snuit van een hond spuiten zijn meestal niet verstelbaar.

  • Voordeel 2: Snelle resultaten

Sommige huisdiereigenaren melden dat het slechts een paar schokken kostte om een ongewenst gedrag bij hun hond te corrigeren en daarna was de piep of trilling voldoende om hem te waarschuwen. Een trainingsband voor honden kan ook zeer effectief zijn bij het houden van uw hond op ouw terrein, wat zal helpen om hem veilig te houden en om hem tegelijkertijd de vrijheid te geven. Natuurlijk kunnen hardnekkigere hondenrassen er langer over doen om goed gedrag aan te leren.

  • Nadeel 1: Het is een beetje zielig voor de hond

De meeste huisdiereigenaren kunnen zich niet voorstellen dat ze hun huisdier pijn moeten doen. Maar zelfs met de mogelijkheid om de intensiteit van de correctie onder controle te houden, gebruikt u nog steeds aversieve gedragstherapie voor de hond. Veel hondentrainers kiezen voor positieve versterking (beloning) als een middel om het gedrag aan te passen in plaats van negatieve feedback (een schok).

  • Nadeel 2: De angst van de hond

Angst bij honden kan gevaarlijk zijn, dus je wilt nooit een hond met angst trainen. Met shock training, kunnen sommige honden leren om mensen, objecten of situaties die ze associëren met de halsband te vrezen. Nu is het wel zo dat dit alleen zal gebeuren wanneer je de trainingsband met afstandsbediening verkeerd gebruikt, bij goed gebruik is dit dan ook niet het geval.

Door een trainingsband met afstandsbediening te gebruiken zal je in staat zijn om jouw hond op een vrij eenvoudige wijze te trainen. Dit maakt het een stuk simpeler om de hond goed gedrag aan te leren. Met behulp van een goede trainingsband voor honden hoef je nooit meer te maken te krijgen met een hond die niet luistert. Niet voor niets dat de trainingshalsband hond ervaringen zo goed zijn!