Bij deze Gratis Puppy Tips ga ik je 3 handige tips geven die je niet leert bij een puppycursus! Elke hond is anders, en daarom heeft ook elke hond zijn eigen aangeleerde mankementen.

Van tevoren weet je niet wat voor mankementen je puppy heeft, totdat je deze in eigen huis hebt. Hieronder ga ik je mijn puppy tips top 3 geven uit eigen ervaring voordat je een puppycursus overweegt!

Puppy Tip 1 – Ongewenst Gedrag

Iets wat honden zich aanleren als puppy, blijft voor altijd zichtbaar in hun gedrag. Deze gratis puppy tip behandelen we als eerste, omdat ik denk dat dit punt wordt onderschat.

Bij een puppycursus krijg je te maken met allerlei verschillende honden eigenaars en trainers. Zeker meer dan 70% van de cursisten melden zich aan voor een puppycursus om het gedrag van de pup te verhelpen terwijl deze al ver is doorontwikkeld tot een normale gedrag vertoning van de pup. Het is altijd moeilijker om vastgesteld gedrag van de pup terug te draaien, dan dit soort gedrag te voorkomen.

Dus: Als je jouw pup iets ziet doen wat je niet aanstaat, ga er dan meteen mee aan de slag. En ga er maar niet vanuit dat je pup over zulk gedrag heen groeit.

Jonge pups zijn erg makkelijk beïnvloedbaar, en zullen daarom dingen erg snel opnemen. Dit is geweldig als je aan het trainen bent met je pup, bijvoorbeeld om hem de basis dingen te leren. Maar pas op! Dit makkelijk beïnvloedbare gedrag kan ook tegen je werken als je pup een bange ervaringen heeft met dingen. Dit is vaak ook de reden dat honden levens lang bang zijn voor dingen zoals: bliksem, vuurwerk, luide geluiden, stofzuigers of een haardroger.

Om een levens lang bange hond te voorkomen zijn puppycursussen juist wel een goed idee! Juist moet je ervoor zorgen dat je puppy gewend raakt aan zulke dingen zolang ze nog jong zijn. De beste manier om dit te doen is, je puppy een positieve ervaring te laten beleven voor alle mogelijke enge dingen.

Als je puppy bang gedrag vertoont, ga de pup dan vooral niet knuffelen en proberen hem te beschermen. In tegenstelling, ga juist leuke dingen doen met je pup. Bijvoorbeeld als er onweer is buiten, ga dan binnen met hem spelen met zijn favoriete speeltje. Nog beter is als je een achtergrond geluid afspeelt wat het onweer buiten nabootst. Dit doe je zodat je pup kan wennen aan het geluid van onweer, en je brengt je pup er een positieve ervaring mee als je ondertussen met hem gaat spelen.

Wellicht vertoont je pup bang gedrag tegenover je stofzuiger, omdat je stofzuiger een luid geluid maakt. Om deze angst van je pup te overwinnen is het een goed idee om je stofzuiger (uit) in de kamer neer te zetten en zijn favoriete speeltje er naartoe te gooien. Als je puppy na een tijdje positief gedrag vertoont met de stofzuiger in de buurt, zet de stofzuiger dan aan in de kamer ernaast. Wanneer je pup nu nog steeds goed gedrag vertoont, vergeet dan niet om je pup te belonen met iets lekkers. Vervolgens breng je de stofzuiger steeds een stukje dichterbij, en beloon je hem als het goed gaat.

Deze manier kan werken bij veel meer dingen waar je pup bang gedrag vertoont!

Meer weten over het socialiseren van je pup? Lees dan vooral ook: Je puppy Socialiseren

Hieronder nog meer puppy tips!

Puppy Tip 2 – Spelen met de juiste speeltjes

Het is van belang om je puppy te laten spelen met speeltjes waar je jouw hond later graag mee ziet spelen als een volwassen hond.

Het is eigenlijk hetzelfde principe als hierboven, maar dan met speeltjes. Je wilt er uiteindelijk voor zorgen dat je puppy gewend raakt aan de volwassen speeltjes, zodat je later ook plezier hebt met je hond. Zelf heb ik vroeger de verkeerde keuze gemaakt om alleen maar met een balletje te spelen en niet met andere speeltjes. Het is nu ook veel lastiger om te gaan spelen met een stokje of een touw.

Puppy Tip 3 – Leer je puppy om kalm te blijven

Het is belangrijk dat je puppy leert schakelen tussen een drukke en kalme situaties.

Het is van belang dat je pup gewend is om van zichzelf rustig te zijn, en dat ze snel weer rustig worden nadat ze juist zo enthousiast zijn. Zoals je vast al weet (of gemerkt hebt) kunnen jonge puppy’s enorm enthousiast worden van de kleinste dingen. Ook heeft dit enthousiaste gedrag nadelen, en brengt de pup zich zelf in de problemen. Hieronder de beste manier om je puppy te leren kalm te blijven.

De beste manier om dit te oefenen is door een spel te gaan spelen met je puppy. Ga een spel spelen met je pup waar hij enorm enthousiast van word. Bijvoorbeeld met een balletje of iets anders wat je pup leuk vind. Wanneer je aan het spelen bent en je puppy is enthousiast geworden met het spel, stop dan met spelen en wacht een paar seconden af. Daarna geef je een rustig commando zoals zit of lig, zodra ze dit doen, beloon ze dan met wat lekkers. Herhaal deze stappen zodat je pup beter begint te luisteren en sneller kalm begint te worden.

Dit waren alle puppy tips voor vandaag. Lees gerust verder in onze andere blog artikelen!